Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини  
   
   
Проекти

Project “Valorisation of the historical and cultural heritage through the development and promotion of the Carpathian Cultural Route”

Детальніше...

Project “Promotion of investment opportunities and cooperation between small and medium sized enterprises through development of cross-border ties in the Carpathian region”

Детальніше...

Проєкт «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

«Просування інвестиційних можливостей і співпраці між малими та середніми підприємствами через розвиток транскордонних зв'язків у Карпатському регіоні»

Детальніше...

Проект "Підвищення контролю за діяльністю і прозорістю органів влади шляхом проведення моніторингу якості надання державних послуг населенню"

Детальніше...

Проект "Створення комплексної системи розвитку туристичної індустрії Івано-Франківщини"

Детальніше...
усі проекти
Публікації

Музеї Івано-Франківська

Детальніше...

 Правила поведінки туристів в Карпатах

Детальніше...

Карпатський календар подій культури і мистецтва

Детальніше...

Зниження витрат у малому бізнесі

Детальніше...

Стратегія розвитку та маркетингу туризму в Івано-Франківській області

Детальніше...
усі публікації
 

Травень, 2023 року

Навчальний візит до Румунії в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях»

З 11 до 15 травня 2023 року відбувся навчальний візит до Румунії  в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях», що впроваджується громадською організацією «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)» в партнерстві з Центром розвитку малого та середнього бізнесу Марамуреського повіту (Румунія) та Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт передбачає популяризацію культурно-історичної спадщини Карпатського єврорегіону шляхом розвитку та просування Карпатського культурного шляху як інтегрованого туристичного продукту. Карпатський культурний шлях включає 40 найцікавіших об’єктів культурно-історичної спадщини в Івано-Франківській і Закарпатській областях України та повіті Марамуреш в Румунії. Розроблений тур розпочинається в Рогатині ІваноФранківської області, а завершується в Сіґету Мармацієй повіту Марамуреш, або ж навпаки. Загальна довжина маршруту: 822 км.

Метою навчального візиту було ознайомлення з румунською частиною Карпатського культурного шляху, підвищення рівня знань та професійних навичок представників історико-культурних об'єктів, туристичних компаній та надавачі туристичних послуг, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства Івано-Франківської й Закарпатської областей (Україна) в сфері створення та промоції культурних маршрутів.

В навчальному візиті взяли участь 18 учасників, в тому числі 13 представників історико-культурних об'єктів, туристичних компаній та надавачі туристичних послуг, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства Івано-Франківської й Закарпатської областей України.

Учасники навчального візиту ознайомились з наступними об’єктами Карпатського культурного шляху в повіті Марамуреш Румунії.

Меморіальний будинок Елі Візеля лауреата Нобелівської премії миру. Будинок у районі, який був частиною одного з єврейських кварталів Сігета, в якому висвітлена особистість Елі Візеля та документальні реконструкції Голокосту в Марамуреші та Північній Трансільванії.

Музей Марамуреш Сігету Мармацієй — це регіональний музей, в якому представлено історичну провінцію Марамуреш. Музей функціонує як музейний комплекс з етнологічним домінуванням (музей з експозицією павільйону та музей під відкритим небом), а також з відділами історії-археології, історії культури та меморіалів, природничих наук, картинної галереї.

Меморіал жертвам комунізму та опору, Сігету Мармацієй. Меморіал є закладом Пам'яті, унікальним тим, що він є науково-дослідний, музеєзнавчий та освітній інститут.

Площа Цитаделі  і Вежа Стефана. Історичний центр Бая-Маре з історичними будівлями та пам’ятками, що датуються XV століттям, серед яких особливо виділяються: площа Свободи, Старий центр комплексу середньовічної архітектури міста, побудованого в XVII - XVIII ст. досі зберігся підвал і цокольний поверх деяких старих будівель, збереглася послідовність архітектурних стилів (готика, бароко).

Музей етнографії та народного мистецтва повіту Бая-Маре, одна із знакових громадських культурних установ повіту, підпорядкована повітовій раді Марамуреш і включає два приміщення: секцію павільйонів і сільський музей.

Музей історії та археології повіту Марамуреш, державний культурний заклад із давніми традиціями у культурному житті повіту. Постійна експозиція історико-археологічного музею повіту Марамуреш включає культурні цінності, які описують еволюцію громад у цій місцевості, деякі археологічні знахідки, що стосуються бронзового віку, та інші, що стосуються середньовічного чи сучасного періоду.

Повітовий музей мінералогії «Віктор Гордуза» в Бая-Маре, установа, яка спочатку функціонувала в складі відділу природничих наук повітового музею Марамуреш. Спадщина музею, що походить виключно з родовищ та копалень північного заходу країни, принесла установі статус найбільшого музею мінералогії з регіональним представництвом на всьому європейському континенті.

Колонія художників у Бая-Маре заснована більше століття тому, має унікальний характер, зміцнений наступністю цієї гільдії до сьогодні. Багато відомих художників удосконалювали тут свій талант відточували тут свій талант, ставши частиною авангардних рухів і виставляючи свої творіння поряд із звучними іменами в цій галузі.

Близько 4500 експонатів, а також щедрий документальний фонд (документи, фотографії, каталоги, гравюри, кліше, медалі, графіка) поповнюють колекції повітового художнього музею «Художній центр Бая-Маре». У музеї можна побачити й інші експонати румунського сучасного мистецтва, а також роботи, які відновлюють маршрут Європейське мистецтво протягом двох століть, відповідно від XVIII століття до XX століття.

Замок Телекі, Колтау. Ця будівля протягом ста років використовувалася родиною лише для прийому гостей, які прибували на полювання.  Щороку в першу неділю вересня в Колтау проходить фестиваль пам’яті Петефі Шандора.

Монастир «Святої Анни», Рохія. Музейна колекція монастиря Рохія включає келію Ніколае Штайнхардта, бібліотеку та музей релігійного мистецтва, старовинні румунські книги, ікони на дереві та склі.

Дерев’яна церква «Святих Архангелів Михаїла та Гавриїла», Рогоз. Побудована у 1663 році, обитель є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, будучи спорудою зі складною архітектурою та рідкісною красою.

Особливою окрасою монастирського комплексу «Бирсанський монастир» є дерев'яна церква «Введення Богородиці в храм» із характерним подвійним дахом, що входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Дерев’яна церква є вражаючою, її висота 57 метрів, довжина 23 метри та ширина 12,5 метрів, які ставлять її на вершину найвищих дерев’яних споруд у Європі. Священні книги та рукописи, датовані XVI-XIX століть, є справжнім скарбом Музею ікон та старовинних книг, як частини Ансамблю монастиря Бирсана.

Моканіта – паротяг, Вішеу де Сус. Залізниця використовується як у лісовому господарстві, так і у туризмі, вона класифікується як історична пам'ятка. В 2005 році для перевезення туристів було введено регулярні пасажирські поїзди.

Одна з найвідоміших туристичних визначних пам'яток Марамуреша, Веселий цвинтар є унікальним місцем у світі, яке дає проблиск оптимізму у сприйнятті смерті. Своєрідність цвинтарю надає плід багаторічної праці майстра Стана Іоана Патраша, з рук якого народився справжній витвір мистецтва.

Високий рівень організації та проведення навчального візиту отримав позитивні відгуки та високу оцінку учасників візиту, та свідчать про наміри застосування отриманих знань та досвіду підчас навчального візиту, і мають перспективи щодо їх впровадження.

Довідково:

Проєкт «Карпатський культурний шлях» впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщини-Словаччина–Румунія–Україна 2014 – 2020, що фінансується Європейським Союзом https://huskroua-cbc.eu/. Основна мета проєкту полягає у підтримці валоризації культурно-історичної спадщини в Карпатському єврорегіоні шляхом розвитку та просування Карпатського культурного шляху як інтегрованого туристичного продукту культурної спадщини в транскордонних регіонах Румунії та України. Цільовими завданнями проєкту є: створення інтегрованого туристичного продукту культурної спадщини «Карпатський культурний шлях», який поєднає об'єкти історичної та культурної спадщини з іншими атракціями та пов'язаними з ними супутніми послугами; вдосконалення навичок та обізнаності представників культурного туризму за допомогою навчальної програми; просування інтегрованого туристичного продукту культурної спадщини “Карпатський культурний шлях” на регіональних та міжнародних ринках шляхом розробки промоційних матеріалів, спільних джерел інформації в Інтернеті та мобільного додатку.

 
Новини
 

Жовтень, 2023 року

Четверте засідання Наглядової ради проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

Жовтень, 2023 року

Підсумкова конференція  в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

Жовтень, 2023 року

Облаштування Карпатського культурного шляху цифровими туристичними інформаційними панелями і туристичними інформаційними стендами.

Детальніше...

Вересень, 2023 року

Четверта зустріч партнерів проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

Травень, 2023 року

Навчальний візит до Румунії в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...

Квітень, 2023 року

Третя зустріч партнерів проєкту «Карпатський культурний шлях».

Детальніше...

Лютий, 2023 року

Міжнародний семінар «Розвиток місцевої культури та культурного туризму шляхом створення й промоції культурних маршрутів» в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях»

Детальніше...
усі новини
   
 
АЕРІФ
Адресa: Україна, 76000, м. Івано-Франківськ
вул. Дністровська, 26
Телефони: (0342) 72-37-14, 72-37-14
Факс: (0342) 72-37-14

E-mail: mkovaliv@gmail.com